Artiklar, nyheter och reflektioner

20200908: 

Litet spännande kuriosa: Jag har blivit inbjuden att ställa ut på ett galleri i London, Brick Lane Gallery. Väldigt roligt, förstås. Hyra för väggutrymme och transport blir dock litet för dyrt i dagsläget. Senare kanske.
Jag har blivit ombedd att skriva ett par artiklar och reflektioner:

Artikel ingiven till ORAMA 25 juni 2020, reviderad för Enartium Gallery i juli, 2020 och för webbplats 25 augusti 2020. Publicerad Enartium. Översatt till svenska av ED.

Elisabeth Daunelius

Född 12 september 1954 i Klockrike, Sverige. Uppväxt i Märsta strax norr om Stockholm. Varit bosatt i Uppsala i 35 år och sedan 10 år tillbaka i Gävle.

Studerat vid Lunds universitet och Stockholms universitet, tog examen i juridik vid Uppsala universitet. Arbetat de senaste 30 åren i olika chefsbefattningar inom universitet samt inom kommunal och privat verksamhet.

Intresset för kultur har funnits sedan min barndom. Min far var en initierad samlare av främst fina klockor och exklusivt glas. Han ansåg att måleri var svårt, därför var målningar aldrig ett samlingsobjekt. Genom min far var jag omgiven av historia och vackra saker.

Lusten att uttrycka mig med mina händer har varit ett faktum sedan den tidiga barndomen. Jag ansåg mig dock inte kunna vare sig rita eller måla och har därför aldrig försökt. Istället har jag njutit av andras konst och försökt stödja dem som kan.

I samband med ett chefsuppdrag tillbringade jag, som ofta, en natt på hotell och som vanligt surfade jag efter konststudier på nätet.

En konstnär, Peter Sköld, Artistlab, Stockholm, som erbjöd distansutbildning, dök upp.

Jag skickade honom ett mail, förklarar att jag aldrig ritat, aldrig målat, men ville. Han tyckte att vi skulle göra ett försök. Vi startade från första början - "ta ett papper, köpa en pensel och några fina färger". Och det gjorde jag. Jag studerade för honom i ca 1,5 år. Därefter på Malmfälten Folkhögskola i 1 år.

Jag är medlem i ALAF, Association des Les Artistes Francais och The Artist Guild (inkluderar studier).

Efter en bröstcancerbehandling och samtidigt tagit klivet in i livet som pensionerad, kan jag nu ägna mig åt målning.

Även om min "studio" är bara några kvadratmeter, så har min teknik förbättras och jag blir tydligare för mig själv i vad jag tycker är intressant och utmanande i måleriet.

När motivet är "fel", är underlaget är "fel", mediet är "fel" och tekniken är "fel" - vad händer då? Hur långt kan jag gå utan att falla in för mina egna fördomar om vad som är "rätt"? Vilka är mina egna begränsningar? Hur uttrycker sig dessa och vad händer när jag lär mig nya saker och kommer förbi dem? De här frågorna driver mig. I det vanliga livet såväl som i måleriet. Linjer, former, färg, komposition och textur är viktiga element, men Processen, samspelet mellan mina händer, hjärna och allt som är jag - DET är skapandet.

Jag är en del av den kreativa processen men kanske det mest fascinerande av allt är att betraktaren blir en del av skapelsen. Det driver mig i måleri såväl som i det vanliga livet.

Liksom barnet kan jag sätta det som är viktigast för mig i centrum och minska det jag inte tycker är intressant. Jag kan bli besatt av att beräkna vinklar och former utan att bry mig om samspelet mellan dem. Jag vill ibland vara så abstrakt tills det endast återstår för betraktaren att sätta sin egen mening i bilden. Jag tycker det är intressant att "förstöra" en bild för att kunna utmana mig själv och se vad som kommer istället.

Modet och styrkan att våga och att ta sig igenom är centralt för mig. Inte vara etiketterad, att vara så äkta som det går. Jag vill bidra med ljus, energi och ett positivt känslouttryck, även om motivet är svårt eller oåtkomligt.

Att hitta en lösning och bidra till något som är svårt. Det driver mig framåt. Influencer är naturligtvis många många. Jag älskar Diebenkorn, Rothko, Morris Louis, Kandinsky, Picasso.

Jag målar i akryl, akvarell, tusch, bläck, kol. Jag älskar att arbeta i sand på duk för att göra en mellanfigur mellan skulptur och bild. Jag tycker om att arbeta med bläck på en hård, inte absorberande yta. Tekniken är svår, men det ger intressanta effekter. I den tekniken har jag skapat mina changelings, mina crossovers, ofta en fjäril med en mänsklig twist.

--------------------------------

Artikel ingiven till Enartium Art Gallery, 5 augusti 2020, reviderad för webbplats 25 augusti 2020. Översatt till svenska av ED.

Inspiration/sinnesfrihet

Hur man håller fast vid sig själv och hur man behåller sin egen originalitet är en utmaning.

Jag tycker om att studera konstnärer och deras verk. Det är spännande att se hur de löser sina uppgifter och försöker lista ut hur de har gått till väga. Det är mycket inspirerande och triggar mig att prova något jag inte har tänkt på tidigare.

Mitt problem är dock att jag kan bli alltför imponerad av andra fina arbete. Och detta i en sådan utsträckning att jag kan få lågsjälvkänsla och inte målar i flera dagar.

Om detta händer, är tricket för mig att sluta titta på andra fina arbete. Att inte tänka på färger eller motiv. Läsa en bok, rensa sinnet, vara i nuet, njuta av naturen och naturligtvis familj och vänner. Efter ett tag är jag "läkt" och kan börja tänka på hur jag ska arbeta duken och de bilder som poppar upp i mitt huvud.

Jag har märkt, att när jag börjar måla igen, så har jag bearbetat de intryck jag fått. Undermedvetet har jag fortsatt processen så när det är dags att sätta pensel till duk, jag är redo att prova en ny strategi.

Min studio

Min studio är liten. Ett par m2. Det gör att jag kan komma nära duken, men svårare att ta de nödvändiga stegen tillbaka för bättre perspektiv. Därför fotograferar jag ofta arbetet under processen för att bättre kunna se bilden. Jag målar inte efter foton, men jag fotograferar processen, för att få en klarare bild. 

Lagring av färdiga tavlor är också lite av en utmaning i ett litet utrymme.

Material som används

Jag försöker använda material av så bra kvalitet som jag har råd till. 

Jag vill att mina borstar ska hålla, därför är jag noga med rengöringen.

Metod

Jag vill ändra mitt sätt att se och hur jag målar så mycket jag kan. Det är inte min ambition (idag) att vara så bra som jag kan på en specifik teknik eller en typ av motiv. För mig finns det så mycket som jag vill testa och uppleva.

Jag fotograferar ofta bilderna under processen. Bilderna ger mig perspektiv som går förlorat i min lilla studio.

Disciplin, rutin eller inte?

Jag målar i stort sett varje dag. Rutinen beror på familjens dagliga rutin.

Är det bra för kreativiteten att ha en rutin och disciplin? Jag vet inte.

Det skulle ha varit en häftig känsla, ännu inte upplevd, att bara vara i målningsprocessen. Måla, titta, begrunda när som helst på dagen. Sova och äta däremellan, när jag vill. Ägna 24 timmar åt att måla. En dröm? Absolut!

Titlar

För att få dina titlar rätt kan vara knepigt.

Jag har alltid varit intresserad av ord. Titlar har hittills, bara kommer till mig. Ofta för många. Jag gillar att leka med ord och försöka komma så nära jag kan till vad jag vill leverera. Helst med ett ord. En enda fantasitrigger.

Hur man talar om konst och till vem

Kanske har konstnärer alltid arbetat och varit ensamma i sin kreativa process. 

Kommer den nya online konstmarknaden att hjälpa konstnärer att interagera mera, eller kommer konstnärer att fortsätta att i det stora hela vara ensamma i sin kreativitet?

Jag har ett behov av att prata om vad jag har gjort och mina tankar under processen. Att höra någon annans syn på arbetet är nästan den bästa delen av kreativitetsprocessen. Förmågan att titta på, verbalisera och interagera är för mig vägen att gå framåt, tror jag. Men den vanligaste anmärkningen kan vara "trevlig" eller "mycket trevlig" eller "ah, gör framsteg, ser jag". :-)

Beröm eller kritik

Det är en bra känsla att få beröm för sin bild. Den är dock svårt att värdera och den stannar inte länge, tror jag. En snäll, konstruktiv feedback varar längre, känner jag. Men ändrar jag något pga den? Det är inte alls säkert.

Det bästa beröm är när någon säger till mig en bild är "deras". "Det är MIN bild". Det är en riktigt bra känsla!

--------------------------

Artikel inlämnad till Enartium Art Gallery, 20 augusti 2020, reviderad för webbplats, 25 augusti 2020. Översatt till svenska av ED

Ur en rockies synvinkel

Inspiration

Det är förmodligen oundvikligen så, att den kultur jag har vuxit upp lagras i mina "rötter" och därför bygger basen för min vision.

Jag växte upp i ett hem med många vackra saker och böcker med bilder från hela världen. Men - också - med skulpturer, som jag som barn, uppfattade som grova och fula.

Jag minns en diskussion med min far om två skulpturer. Den ena var i glas - ett stort vackert rent glasblock, den andra pjäsen - en stor, grov, klumpig fågel i terrakotta.

Jag hade svårt att förstå hur han kunde välja fågeln när han samtidigt tyckte att glasblocket var vackert. Kan man göra det? Jag gormade över fågeln. Min far lyssnade och när jag slutade frågade han lugnt: vilken av de två pjäserna talar vi om?

Aha, ja, jag förstår - fågeln - och plötsligt såg jag dem tillsammans och individuellt på samma gång, var och en i sin egna charm.

När jag började måla var jag, på sätt och vis "oskuld". Detta, eftersom jag började måla mycket sent i livet och utan någon tidigare erfarenhet. Samtidigt har livet självt gjort mig rationell.

Därför tror jag, jag är rationell i mitt sökande. Jag letar efter ljus, mörker, form, lösningar oavsett konstnär och kultur.

På något sätt, trodde jag mig ha en föreställning om det typiska uttrycket för den europeiska, ryska och asiatiska kulturen, men visste ingenting om vad som skulle betraktas som amerikanskt, till exempel.

Jag tyckte det var oerhört spännande att uppleva ett så elegant uttryck som Diebenkorns (och därmed Matisse, lite bakvänt kanske). Jag blev kär i Rothko (och därmed i den typen av konst). Morris Louis färger lämnade mig i förundran.

Naturligtvis kan jag inte analysera dessa målare från något annat perspektiv än hur de träffar mitt öga och påverka min känsla och intellekt.

Diebenkorn

Sublimt, den extremt förenklade. I varje sublim passage ändå så uttrycksfull och känslomässig med färgvariationer och skiftningar.

Men det lär mig också att varje passage inte är huggen i sten - det är möjligt att ändra.

Rothko

Stora block av färg sätts ihop med andra stora block av färg. Stora block. Känslan av att gå in i målningen, att vara omgiven av den, är en härlig känsla och en du vill inte förlora.

Morris Louis

Färger, former. Lekfull, seriös och helt enkelt underbar.

Förutom dessa amerikaner finns det så många många otroliga konstnärer att inspireras av. I skrivande stund är en favorit Pierre Soulages. Vilken konstnär!!

Andra typer av inspiration

Det nordiska ljuset

Det nordiska ljuset förmedlar enkelhet och ljus, alltid inspirerande och en lisa för själen.

Elie Saab

Elie Saabs skapelser är väldigt inspirerande. En superb färgbehandling och kompositioner. Deliciöst!!

Interaktion

Inspiration hämtad från bilder, natur, konst, i all ära.

Jag är kanske mest inspirerad av samtalet om uttrycken. Jag lär mig och inspireras mycket av det.

Stöd

Inte att glömma stödet! Stödet är djupt inspirerande. På något sätt kan jag förstå att familj och vänner är stödjande och snäll mot mig, i mina försök att måla. De uppmuntrar mig att fortsätta så länge jag tycker att det är roligt.

Jag är oerhört tacksam för den hjälp och det stöd jag får från etablerade konstkännare som Pierre Saintbeat, Georges Siahamis, Lady Katy, Enartium Art Gallery. Jag hade svårt att förstå deras vänlighet. Inte undra på, kanske, eftersom jag tillbringat ett liv att upprätthålla känslan av att jag kunde se och uppmuntra kreativa uttryck för andra. Inte för att skapa något själv. När jag insåg att de var uppriktiga och intresserade, blev jag avslappnad i min målning.

I verkligheten lade deras innerliga uppmuntran grunden för mig att fortsätta att våga, söka och utmana.

-----------------------------------------

Artikel från Pierre Saintbeat
Artikel från Pierre Saintbeat

----------------------------------------------